Медији о намаСаопштења

Указати на оне који нарушавају здравствени систем

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић сматра да треба указивати на оне који нарушавају здравствени систем Српске, али и промовисати добре здравствене раднике.

Коментришући чињеницу да у Српској ниједан љекар никада није суспендован, нити је изгубио лиценцу због било каквог пропуста у раду или примања мита, Богданић је рекао да одговорност мора постојати и да свако мора одговарати за учињено, те да Министарство сигурно неће штитити такво понашање.

„Да би неко био суспендован и да би некога осудили морате пустити правном систему да обави свој посао, јер на основу нечега изреченог и непотврђеног јако је тешко узети за право да будете судија, да упропастите некоме живот и да сносите одговорност ако то све није тако“, додао је Богданић.

Према његовим ријечима, у здравственом систему сигурно има вишка радника, па ће се ићи на рационализацију, али без брзинског отпуштања.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци о актуелним питањима у здравству рекао да није у проблему само здравствени систем Српске, већ и замаља у региону и ЕУ, које нису нашле адекватне одговоре за начин финансирања здравственог система, јер се болест не може контролисати, као ни скупи лијекови, дијагностика, приходи.

„Република Српска издваја најмање средства у окружењу за зравство, а имамо пакет услуга какав имамо. Задатак Фонда здравственог осигурања, Министарства и Владе биће изналажење додатних средстава финансирања здравствене заштите, те смо из тог разлога Савјету министара упутили захтјев за повећање акциза“, појаснио је Богданић.

Он је додао да ће се и средства упућена здравственим установама континуирано контролисати, а доћи ће и до кадровских промјена у Фонду здравственог осигурања и рад Фонда биће транспарентан.

Министар сматра да ће се тешкоће моћи превазићи ако се буду тражиле привилегије за рад и ако се ствари правилно поставе.

„Имамо проблем са јавним набавкама, посебно са цитостатицима и другим лијековима, јер се на трендер пријаве предузећа која касније не могу снабдијевати установе потребним лијековима, па се то све спочитава Фонду и Министарству“, додао је Богданић.

Говорећи о уговорима у здравству, Богданић је рекао да у функционалном друштву постоје надлежне институције за рјешавање свих проблема, наводећи да он не претендује да узима посао другим институцијама и министарствима, али да је спреман да свој рад изложи суду јавности.

Богданић је напоменуо да је током три мјесеца, колико је министар здравља Српске, одржао више састанака са представницима примарне и секундарне здравствене заштите, завода и института, те да је договорено да се за плате здравствених радника као критетеријум узме и развијеност општина.

Предсједник Друштва доктора медицине Републике Српске Синиша Миљковић рекао је да је ово друштво против појединаца који „каљају“ углед здравствених радника и да подржава све акције против мита и корупције.

„Исто тако сматрамо да не треба те појединце поистовјећивати са осталим здравственим радницима и докторима у Републици Српској“, додао је Миљковић.

Он је истакао да треба да одговарају појединци за које се утврди да су чинили незаконите радње.

„Већина наших колега обавља свој посао савјесно и одговорно и ту је због интереса пацијената. На хиљаде људи дневно се прегледа и хируршки и интернистички обради у нашим амбулантама, амбулантама породичне медицине и болницама и велика већина пацијената је задовољна здравственим системом, докторима и медицинским сестрама“, навео је Миљковић.

Он је рекао да и у овој професији, као и у осталима, има „кукоља“, али да је потрбно обратити пажњу и на добре ствари које доктори раде и које здравствени систем пружа пацијентима.

Миљковић је рекао да ће се у наредном периоду настојати афирмисати добри људи и добре стране здравственог система, „да би се показало да није само мито и корупција оно што чини здравствени систем Републике Српске“.

Он је навео да ће Друштво доктора медицине Републике Српске, Министарство здравља и социјалне заштите Српске и Фонд здравственог осигурања заједничком координацијом и доношењем одлука наставити да раде на унапређењу квалитета здравствене заштите и здравља становништва у Српској.

Миљковић је изразио очекивање да ће Друштво доктора медицине Српске заједно са министром и свим релевантним структурама здравственог система успјети у покушају да на неки начин врате пољуљани углед доктора и осталих здравствених радника.

Члан Друштва доктора медицине Републике Српске Миленко Крнета истакао је да је изузетака у понашању увијек било и да ће их увијек бити.

Он тврди да је у ранијем периоду било случајева губљења лиценци доктора на одређено вријеме, на двије године и на више, али да се са тим није излазило у јавност, истичући да је зато надлежна Комора доктора медицине.

Крнета је апеловао на „одговорност са именом и презименом“.

Извор: http://www.atvbl.com/atv-video-bogdanic-ukazati-na-one-koji-narusavaju-zdravstveni-sistem/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.