Kontinuirana edukacijaNovosti i dešavanja

Kontinuirana edukacija u Banjoj luci – Međunarodni simpozijum „Prvi sastanak neurologa Srbije i neurologa Republike Srpske“

U Banjoj Luci je danas održan Međunarodni simpozijumu pod nazivom „Prvi sastanak neurologa Srbije i neurologa Republike Srpske“. Uz učešće više od 250 ljekara na skupu su razmijenjena iskustva i zauzete nove smjernice u dijagnostici i terapiji neuroloških oboljenja.

Predsjednik Društva doktora medicine Republike Srpske i Udruženja neurologa Republike Srpske i prof. dr. Siniša Miljković rekao je da je Udruženja neurologa nastalo 1997. godine i da ga ne bi ni bilo da nije bilo kolega iz Srbije.

Danas želimo da im prezentujemo šta smo u proteklom periodu uradili u Srpskoj – rekao je Miljković i dodao da je u oblasti neurologije načinjen ogroman pomak, budući da se 90 odsto bolesnika liječi u Srpskoj, jer postoji edukovan kadar, aparatura za dijagnostiku, kao i sredstva za liječenje.

Govoreći o neurološkoj slici u Srpskoj, Miljković je rekao da je ona slična onoj u Srbiji, te da je najveći broj oboljelih od moždanog udara – oko 300 ljudi na 100.000 stanovnika, slijede epilepsije, degenerativne bolesti, Alchajmerova bolest, multipla skleroza, koja je u porastu među mlađima, kao i tumorska oboljenja centralnog nervnog sistema.

Simpozijum je održah u hotelu Bosna u okviru kontinuirane medicinske edukacije, u organizaciji Društva doktora medicine Republike Srpske, Udruženja neurologa Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.