Континуирана едукацијаНовости и дешавања

Превентивни прегледи важни за здравље жена

У Градишци је 19.05.2017. одржано предавање под називом „Савремена дијагностика и третман обољења дојке“ у оквиру Континуиране медицинске едукације, а у организацији Друштва доктора медицине Републике Српске.

Карцином дојке најчешћи је карцинм  који се јавља у женској популацији, рекла је гостујући у програму Радио Градишке   др.сци. мед. Наташа Првуловић Буновић, управник Центра за имиџинг  дијагностику  Института за онкологију Војводине Сремска Каменица. Она је истакла да расте тренд обољевања у Србији и Републици Српској, јер сада тај тренд чини око 25 одсто укупних обољевања од малигнитета  и нагласила да жене могу  без обзира на изостанак субјективних симптома, редовно да оду љекару и на вријеме радилошким прегледом дијагностикују промјене.

“Превентивни прегледи жена  које  немају никаквих болести ни симптома су важни, јер када радиолог прегледом нађе промјену на дојци и када постоји ризик од карцинма, тада радиолози под контролом ултразвука и мамографа ураде биопсију и на тај начин добију  тачну хистолошку дијагнозу   патолога, чиме се одређен број жена “спашава ризика “ операције  кад се докаже да је нека промјена добоћудна, а у сључајевима гдје је хистолошки доказан карциним жена се даље шаље на операцију”, рекла је докторица Првуловић Буновић .

Докторица Првуловић Буновић савјетује  да жене од 45 година треба да ураде мамографски преглед и да се за двије године тај преглед понови, а жене млађе животне доби да ураде ултразвук дојке“. Зрадав начин живота, престанак пушења, кретање, редукција гојазности и смањене стреса који доводи до низа хормонских и метаболичких промјена у организму” важни су у превенцији, рекла је Првуловић Буновић.

У Републици Српској годишње оболи око 2000 жена од карцинома дојке, рекла Дејана Десанчић специјалиста радиологије,  наченик службе за дијагностику Опште болнице Градишка .

“У кабинету за дојку који постоји у Болници Градишка од 2011. године гдје се обављају дијагноситчке методе ултразвук, мамографија и биопсија откривено је између двјесто до тристо случајева карцинома дојке“, рекла је докторица Десанчић.

“Жене могу да са упутом од стране породичног љекара ураде ултразвук, ако се констатује да треба да ураде мамографију,  могу то да ураде одједном без чекања” рекла је докотрица Десанчић.

“Биопсијом и  анализом од стране патолога се сманује број непотребних операција бенигних промјена на дојци”, рекла је Десанчићева и нагласила да су организовали предавања за жене и поручила да жене не треба да се плаше прегледа који је веома важан  за превенцију и лијечење.

Извор: Радио Градишка, www.radiogradiska.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.