Саопштења

Саопштење за медије поводом напада на др Бранкицу Галић

Овим путем оштро осуђујемо напад на др Бранкицу Галић из Бања Луке, члана Друштва доктора медицине РС, која је задобила тешке тјелесне повреде због којих је збринута у ЈЗУ Болници „Др Младен Стојановић“ у Приједору, вршећи часно своју професионалну дужност у амбуланти Козарац, а који се десио јуче 05.04.2017. године.

Тражимо од Министарства здравља хитну правну заштиту здравственог особља, да се пооштре санкције и да се напад на доктора третира као напад на службену особу. Наглашавамо како није ријеч о издвојеним случајевима, већ о усвојеним обрасцима понашања који здравствене раднике доводи у незавидан положај.

Желимо измјену Закона о здравственој заштити, да се нагласи заштита права здравствених радника који су све чешће извргнути неугодностима од стране пацијената, како вербалним обликом који је постао свакодневница и толико раширен да га више нико и не примјећује, тако нажалост и физичким нападима.

Оваквим и сличним случајевима није само угрожена жртва, у овом случају доктор, већ се таквим чином озбиљно нарушава и сам здравствени систем, здравствена заштита у цијелини, при чему се у коначници угрожава и живот и здравље пацијената.

Предсједник Друштва доктора медицине Републике Српске
Проф. др Синиша Миљковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.