Novosti i dešavanja

Građanima ukazali na rizik od moždanog udara

Ljekari Klinike za neuorologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas su na Trgu Krajine u Banjaluci u okviru Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara građanima ukazali na faktore rizika za nastanak moždanog udara od kojeg u Srpskoj svake godine oboli oko 4.500 ljudi.

Zainteresovani građani mogli su da besplatno izmjere krvni pritisak i šećer u krvi, a ljekari su radili i skrining na nepravilan rad srca, te dijelili letke o simtomoma moždanog udara i načinima njegove prevencije.

Predsjednik Udruženja neurologa Republike Srpske i načelnik Klinike za neurologiju Siniša Miljković rekao je da su povišen krvni pritisak, nivo šećera i masnoće u krvi, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, nepravilna ishrana faktori na koje se može uticati i smanjiti rizik od nastanka moždanog udara za 60 do 80 odsto.

Miljković je istakao da doktori i medicinsko osoblje UKC-a tokom cijele godine pokušavaju da ukažu na problem moždanog udara i značaj prevencije ovog oboljenja.

Prema njegovim riječima, s tim ciljem organizovane su i akcije ultrazvučnog pregleda krvnih sudova vrata i glave, te je pregledano oko 35.000 građana širom Republike Srpske.

“Osim toga, prvi smo u BiH, još prije 10 godina, savladali trombolitičku terapiju, koja smanjuje smrtnost od moždanog udara. U narednom periodu planiramo da uvedemo i novi način liječenja ovog oboljenja – takozvanu trombektomiju, u kojoj se mehaničkim putem, kateterom, ide do ugruška i on se vadi napolje”, rekao je Miljković.

On je dodao da ovo liječenje spašava oko 80 odsto pacijenata oboljelih od moždanih udara.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Srpske Vlado Đajić istakao je potrebu da se što više ukazuje na opasnosti koje nosi moždani udar da bi što više građana odlučilo da obavi preventivni pregled krvnih sudova vrata i glave, jer su promjene na krvnim sudovima najčešći uzroci moždanog udara.

“Rukovodstvo UKC-a Srpske ulaže maksimalne napore za prevenciju svih oboljenja i uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih procedura. Svake godine provodimo i projekte besplatnih pregleda građana Republike Srpske, koji se realizuje uz podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika”, napomenuo je Đajić.

Ljekari UKC-a danas su u okviru akcije pregledali su i predsjednika Jevrejske opštine Banjaluka Aria Livnea, koji je rekao da sa osobljem UKC-a ima samo najbolja iskustva, te da je tokom liječenja tu dobio najbolji mogući tretman.

Livne je naveo da ima 96 godina i da sada više obraća pažnju na zdravlje, nego što je to činio ranije, te je svima poručio da vode računa o životnim navikama i zaštite svoje zdravlje.

Prema podacima koji datiraju unazad nekoliko mjeseci, u Republici Srpskoj svake godine ima oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara.

Primijećen je i trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na ovim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika /rat i poratno teško ekonomsko stanje.

Podaci kojima raspolaže Klinika za neurologiju UKC-a pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80 do 90 odsto imali povišen krvni pritisak, a 80 odsto povišene masnoće u krvi.

Jedna od šest osoba na svijetu doživjeće moždani udar. Oko 17 miliona ljudi svake godine doživi moždani udar, a oko 6,5 miliona ga ne preživi. Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svakih šest sekundi nekoga usmrti.

Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi uz konvencionalnu terapiju.

Izvor: Agencije

https://www.youtube.com/watch?v=VctzvbKCOuI&feature=youtu.be

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.