Новости и дешавања

Грађанима указали на ризик од можданог удара

Љекари Клинике за неуорологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас су на Тргу Крајине у Бањалуци у оквиру Свјетског дана борбе против можданог удара грађанима указали на факторе ризика за настанак можданог удара од којег у Српској сваке године оболи око 4.500 људи.

Заинтересовани грађани могли су да бесплатно измјере крвни притисак и шећер у крви, а љекари су радили и скрининг на неправилан рад срца, те дијелили летке о симтомома можданог удара и начинима његове превенције.

Предсједник Удружења неуролога Републике Српске и начелник Клинике за неурологију Синиша Миљковић рекао је да су повишен крвни притисак, ниво шећера и масноће у крви, пушење, недовољна физичка активност, гојазност, неправилна исхрана фактори на које се може утицати и смањити ризик од настанка можданог удара за 60 до 80 одсто.

Миљковић је истакао да доктори и медицинско особље УКЦ-а током цијеле године покушавају да укажу на проблем можданог удара и значај превенције овог обољења.

Према његовим ријечима, с тим циљем организоване су и акције ултразвучног прегледа крвних судова врата и главе, те је прегледано око 35.000 грађана широм Републике Српске.

“Осим тога, први смо у БиХ, још прије 10 година, савладали тромболитичку терапију, која смањује смртност од можданог удара. У наредном периоду планирамо да уведемо и нови начин лијечења овог обољења – такозвану тромбектомију, у којој се механичким путем, катетером, иде до угрушка и он се вади напоље”, рекао је Миљковић.

Он је додао да ово лијечење спашава око 80 одсто пацијената обољелих од можданих удара.

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Српске Владо Ђајић истакао је потребу да се што више указује на опасности које носи мождани удар да би што више грађана одлучило да обави превентивни преглед крвних судова врата и главе, јер су промјене на крвним судовима најчешћи узроци можданог удара.

“Руководство УКЦ-а Српске улаже максималне напоре за превенцију свих обољења и увођење нових дијагностичких и терапијских процедура. Сваке године проводимо и пројекте бесплатних прегледа грађана Републике Српске, који се реализује уз подршку предсједника Српске Милорада Додика”, напоменуо је Ђајић.

Љекари УКЦ-а данас су у оквиру акције прегледали су и предсједника Јеврејске општине Бањалука Ариа Ливнеа, који је рекао да са особљем УКЦ-а има само најбоља искуства, те да је током лијечења ту добио најбољи могући третман.

Ливне је навео да има 96 година и да сада више обраћа пажњу на здравље, него што је то чинио раније, те је свима поручио да воде рачуна о животним навикама и заштите своје здравље.

Према подацима који датирају уназад неколико мјесеци, у Републици Српској сваке године има око 4.500 новообољелих од можданог удара.

Примијећен је и тренд повећане учесталости оболијевања од можданог удара код особа средње животне доби, од 40 до 60 година, што се, на овим просторима, приписује повећаном присуству стреса као фактора ризика /рат и поратно тешко економско стање.

Подаци којима располаже Клиника за неурологију УКЦ-а показују да су пацијенти који су имали мождани удар у 80 до 90 одсто имали повишен крвни притисак, а 80 одсто повишене масноће у крви.

Једна од шест особа на свијету доживјеће мождани удар. Око 17 милиона људи сваке године доживи мождани удар, а око 6,5 милиона га не преживи. Сваке друге секунде мождани удар погоди једну особу, а сваких шест секунди некога усмрти.

Након можданог удара приближно трећина болесника умире, трећина остану инвалиди, а трећина болесника се опорави уз конвенционалну терапију.

Извор: Агенције

https://www.youtube.com/watch?v=VctzvbKCOuI&feature=youtu.be

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.