Novosti i dešavanjaObavještenja

Saopštenje za javnost

U ime svih članova Društva doktora medicine Republike Srpske izražavamo ogorčenost i negodovanje zbog sve češćeg medijskog linča zdravstvenih radnika.

Aktuelno, u Foči je bjesomučnom linču, naročito na društvenim mrežama bez ikakvog utemeljenja o stvarnim činjenicama i istini, izložen kolega ginekolog dr Vladimir Čančar dok sudski postupak još traje.

Povodom ovog neželjenog događaja doktori traže da nadležni organi u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima pravovremeno, objektivno i detaljno utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti i donesu odluku o eventualnom postojanju odgovornosti zdravstvenih radnika koje su u njemu učestvovali.

Stoga, upravo u cilju utvrđivanja istine pozivamo javnost, štampane i elektronske medije da poštuju svoje obaveze i da istinito i objektivno izvještavaju o ovakvim događajima u zdravstvu, a ne da se kao u ovom slučaju grubo negira osnovno načelo istine, a to je presumpcija nevinosti svakog gradjanina pa i postupajućeg zdravstvenog osoblja.

Ovom prilikom skrećemo pažnju javnosti da doktori medicine postaju žrtve medijskog linča i stavljanja na stub srama preko društvenih mreža i senzacionalističkog izvještavanja nekih medija koji i prije provođenja formalne istrage i pokretanja krivičnog postupka, punim imenom i prezimenom javno prozivaju doktore medicine i proglašavaju ih krivim i odgovornim za razna djela. Smatramo da ovo ugrožava osnovna prava, narušava našu sigurnost,dignitet struke i lično dostojanstvo ljekara koji dugi niz godina stručno, profesionalno i časno, često i nadljudskim naporima u otežanim okolnostima obavljaju svoj posao.

U zaključku, napominjemo da naše obraćanje nema za cilj uticanje na sudski postpak i odluke suda, a poštujući obje strane u aktuelnom postupku obraćamo Vam se sa molbom da se zaustavi medijska zloupotreba gore pomenutog procesa.

Vjerujući u objektivnost medija i suzdržanost građana koji koriste društvene mreže, među njima su i mnogi koji s lažnih profila doprinose zbunjivanju javnosti, očekujemo da će ovaj dopis objaviti sve medijske kuće.

Društvo doktora medicine Republike Srpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.