Kongres doktora medicine RSMediji o namaNovosti i dešavanja

Savremeni aparati i operacije bez noža praksa i u Srpskoj

U proteklih nekoliko godina u zdravstvo Srpske uloženo je mnogo, o čemu svjedoči i podatak da su bolnice dobro dijagnostički opremljene, a osim savremenih aparata, naši hirurzi sve češće operacije izvode „bez noža“.

Istakao je ovo predsjednik Društva doktora medicine RS Siniša Miljković.

– Imamo najnovije CT i aparate za magnetnu rezonancu, a u oblasti kardiologije ljekari su ovladali najsavremenijim metodama zbrinjavanja pacijenata sa infarktom miokarda u roku od 24 sata. Gotovo u svim regionalnim  bolnicama imamo jedinice za moždani udar, a hirurzi sve više ovladavaju neinvazivnim hirurškim metodama. Univerzitetski klinički centar RS ima jedan od najsavremenijih centara za zračenje u ovom dijelu Evrope – istakao je Miljković, koji je i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a RS.

Miljković je povodom petog Kongresa doktora medicine RS, koji počinje danas u Tesliću, istakao da će oko 400 ljekara svih specijalnosti, kako domaćih, tako i iz zemalja širom okruženja i Evrope, razmijeniti iskustva o masovnim nezaraznim bolestima, te novostima u oblasti dijagnostike i liječenja.

On je istakao da se ovaj kongres održava svake dvije godine, ali ove godine prvi put sa međunarodnim učešćem.

– Na Kongresu učestvuju doktori svih specijalnosti, od porodične medicine, neurologa, kardiologa, hirurga do ginekologa. Ovo je dobra prilika za razmjenu iskustava, s obzirom na to da imamo predavače i iz Slovenije, Austrije i Švajcarske. Sa Kongresa svi odlazimo bogatiji za neka nova saznanja i iskustva – rekao je Miljković i dodao da će tokom tri dana učesnicima biti prezentovano oko 200 radova.

Miljković ističe da će ljekari na Kongresu razgovarati o cerebrovaskularnim i kardiovaskularnim bolestima, koje su najčešće nezarazne bolesti u Srpskoj.

– I dalje mnogo oboljelih od moždanog udara umire, a mnogi ostaju invalidi. Veliki je broj oboljelih i od infarkta srca, a razlog tome su nedovoljna prevencija i nedovoljan rad na suzbijanju faktora rizika koji dovode do ovih oboljenja – kazao je Miljković i dodao da su mnogi radovi koje će učesnici predstaviti tokom ovog okupljanja posvećeni upravo ovim temama i iznalaženju rješenja za što bolje i uspješnije liječenje oboljelih.

Kongres se organizuje pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti RS, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva nauke i tehnologije RS.

Operacije na srcu

Miljković kaže da uvijek nešto nedostaje u zdravstvenom sistemu.

– Trenutno su nam prioritet hirurške operacije na srcu, koje bi trebalo da se rade bar u UKC-u RS. Postoje neki planovi, vidjećemo kako će sve to ići – rekao je Miljković i dodao da je u idućih pola godine u planu preseljenje hirurških grana UKC-a RS na lokaciju na Paprikovcu, kao i uvođenje novih metoda liječenja moždanog udara.

Milijana Latinović, „Glas Srpske“, www.glassrpske.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.