Конгрес доктора медицине РСМедији о намаНовости и дешавања

Савремени апарати и операције без ножа пракса и у Српској

У протеклих неколико година у здравство Српске уложено је много, о чему свједочи и податак да су болнице добро дијагностички опремљене, а осим савремених апарата, наши хирурзи све чешће операције изводе „без ножа“.

Истакао је ово предсједник Друштва доктора медицине РС Синиша Миљковић.

– Имамо најновије ЦТ и апарате за магнетну резонанцу, а у области кардиологије љекари су овладали најсавременијим методама збрињавања пацијената са инфарктом миокарда у року од 24 сата. Готово у свим регионалним  болницама имамо јединице за мождани удар, а хирурзи све више овладавају неинвазивним хируршким методама. Универзитетски клинички центар РС има један од најсавременијих центара за зрачење у овом дијелу Европе – истакао је Миљковић, који је и начелник Клинике за неурологију УКЦ-а РС.

Миљковић је поводом петог Конгреса доктора медицине РС, који почиње данас у Теслићу, истакао да ће око 400 љекара свих специјалности, како домаћих, тако и из земаља широм окружења и Европе, размијенити искуства о масовним незаразним болестима, те новостима у области дијагностике и лијечења.

Он је истакао да се овај конгрес одржава сваке двије године, али ове године први пут са међународним учешћем.

– На Конгресу учествују доктори свих специјалности, од породичне медицине, неуролога, кардиолога, хирурга до гинеколога. Ово је добра прилика за размјену искустава, с обзиром на то да имамо предаваче и из Словеније, Аустрије и Швајцарске. Са Конгреса сви одлазимо богатији за нека нова сазнања и искуства – рекао је Миљковић и додао да ће током три дана учесницима бити презентовано око 200 радова.

Миљковић истиче да ће љекари на Конгресу разговарати о цереброваскуларним и кардиоваскуларним болестима, које су најчешће незаразне болести у Српској.

– И даље много обољелих од можданог удара умире, а многи остају инвалиди. Велики је број обољелих и од инфаркта срца, а разлог томе су недовољна превенција и недовољан рад на сузбијању фактора ризика који доводе до ових обољења – казао је Миљковић и додао да су многи радови које ће учесници представити током овог окупљања посвећени управо овим темама и изналажењу рјешења за што боље и успјешније лијечење обољелих.

Конгрес се организује под покровитељством Академије наука и умјетности РС, Министарства здравља и социјалне заштите и Министарства науке и технологије РС.

Операције на срцу

Миљковић каже да увијек нешто недостаје у здравственом систему.

– Тренутно су нам приоритет хируршке операције на срцу, које би требало да се раде бар у УКЦ-у РС. Постоје неки планови, видјећемо како ће све то ићи – рекао је Миљковић и додао да је у идућих пола године у плану пресељење хируршких грана УКЦ-а РС на локацију на Паприковцу, као и увођење нових метода лијечења можданог удара.

Милијана Латиновић, „Глас Српске“, www.glassrpske.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.