Kongres SEEMFNovosti i dešavanja

Republika Srpska domaćin Devetog međunarodnog kongresa Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu

Međunarodni medicinski kongres Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu, deveti po redu,  ove godine održaće se u Republici Srpskoj, u Tesliću od 6. do 9. septembra. Riječ je o prvorazrednom međunarodnom stručnom skupu koji će okupiti najeminentnije domaće i stručnjake iz 20 zemalja, a biće bodovan sa 16 maksimalnih bodova.

Oko 220 ljekara iz Republike Srpske i oko 200 iz inostranstva prijavljeno je za učešće na kongresu Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu koji će biti održan u Banji „Vrućici“ od 6. do 9. septembra.
Predsjednik Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu Andrej Kehajov rekao je da je, zahvaljujući ovom kongresu, informaciju o Banji Vrućici, Tesliću i Republici Srpskoj putem veb sajta primilo više od 170.000 ljudi, a kongres je promovisan na evropskim i svjetskim kongresima.
„Izuzetno je važna činjenica da će kongresu prisustvovati i predsjednik Svjetske medicinske asocijacije i predsjednik Evropske organizacije za medicinsku edukaciju Bernard Mejer“, naglasio je Kehajov.
Prema njegovim riječima, na kongresu se očekuje učešće delegacija iz 18 zemalja Evrope, a tokom dva dana biće predstavljeno više od 60 prezentacija o aktuelnim temama u Evropi.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da će ovaj kongres omogućiti da zdravstveni sistem Srpske bude predstavljen široj javnosti, ali i prilika da se preuzmu iskustva ljekara iz inostranstva i uspostavi saradnja.
On je nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Društva doktora medicine Republike Srpske, povodom organizacije Devetog međunarodnog kongresa Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu, rekao da je organizovanje ovog skupa nastavak ulaganja u edukaciju kadra, koje je veoma značajno uz ulaganja u objekte i nabavku opreme.
Predsjednik Društva doktora medicine Republike Srpske Siniša Miljković naveo je da će kongres obuhvatiti aktuelne teme u evropskom i svjetskom zdravstvu – onkološke bolesti, hirurška stanja, masovne nezarazne bolesti, reproduktivno zdravlje, urgentna stanja, infektivna oboljenja i prevenciju masovnih nezaraznih bolesti.
On je naglasio da će jedna od tema biti i problem vakcinacije u Srpskoj i u Evropi.
„I doktori iz cijele Srpske prezentovaće svoje radove. Prijavljeno je oko 220 doktora iz Srpske i oko 200 iz inostranstva“, dodao je Miljković.
Kongres u Banji Vrućici Evropska agencija za akreditaciju bodovaće sa najviših 16 bodova, čime se manifestacija svrstava među najznačajnije naučne skupove koji će ove godine biti održani u Republici Srpskoj i BiH.
Pokrovitelj kongresa je predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Među gostima će biti između ostalih i ambasador Bugarske u BiH, predsjednik Svjetske medicinske organizacije, potpredsjednik Stalnog komiteta evropskih doktora, predstavnici Ministva zdravlja, doktorskih društava i udruženja, direktori i menadžeri zdravstvenih institucija, predstavnici naučne i akademske zajednice, itd. Učešće na skupu će biti visoko priznato – više od 400 značajnih doktora i specijalista iz svih domena medicine, rukovodstvo Društva doktora medicine RS i SEEMF-a, prestavnici medicinskih udruženja i drugi.

Izvor: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/media/vijesti/Pages/kongres-drustva-doktora-medicine-.aspx

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.