Новости и дешавањаОбавјештења

Саопштење за јавност

У име свих чланова Друштва доктоrа медицине Републике Српске изражавамо огорченост и негодовање због све чешћег медијског линча здравствених радника.

Актуелно, у Фочи је бјесомучном линчу, нарочито на друштвеним мрежама без икаквог утемељења о стварним чињеницама и истини, изложен колега гинеколог др Владимир Чанчар док судски поступак још траје.

Поводом овог нежељеног догађаја доктори траже да надлежни органи у складу са својим законским овлаштењима правовремено, објективно и детаљно утврде све релевантне чињенице и околности и донесу одлуку о евентуалном постојању одговорности здравствених радника које су у њему учествовали.

Стога, управо у циљу утврђивања истине позивамо јавност, штампане и електронске медије да поштују своје обавезе и да истинито и објективно извјештавају о оваквим догађајима у здравству, а не да се као у овом случају грубо негира основно начело истине, а то је пресумпција невиности сваког градјанина па и поступајућег здравственог особља.

Овом приликом скрећемо пажњу јавности да доктори медицине постају жртве медијског линча и стављања на стуб срама преко друштвених мрежа и сензационалистичког извјештавања неких медија који и прије провођења формалне истраге и покретања кривичног поступка, пуним именом и презименом јавно прозивају докторе медицине и проглашавају их кривим и одговорним за разна дјела. Сматрамо да ово угрожава основна права, нарушава нашу сигурност,дигнитет струке и лично достојанство љекара који дуги низ година стручно, професионално и часно, често и надљудским напорима у отежаним околностима обављају свој посао.

У закључку, напомињемо да наше обраћање нема за циљ утицање на судски постпак и одлуке суда, а поштујући обје стране у актуелном поступку обраћамо Вам се са молбом да се заустави медијска злоупотреба горе поменутог процеса.

Вјерујући у објективност медија и суздржаност грађана који користе друштвене мреже, међу њима су и многи који с лажних профила доприносе збуњивању јавности, очекујемо да ће овај допис објавити све медијске куће.

Друштво доктора медицине Републике Српске

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.