Mediji o namaNovosti i dešavanja

UKC RS: Predstavljena organizacija rada najsavremenije angio-sale

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci danas je predstavljena organizacija rada i pravljenje protokola u radu nove, tehnološki najsavremenije angio-sale.

Angio-sala od izuzetne je važnosti za zbrinjavanje ishemijskog moždanog udara gdje se koristi trombektomija koja predstavlja najsavremeniji vid liječenja i prilikom koje se kateterom dolazi do tromba koji se vadi iz krvnih sudova glave.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je novinarima da će UKC nastaviti sa dosadašnjom praksom praćenja svih svjetskih dijagnostičkih i terapijskih trendova i da stanovništvo Republike Srpske ima najbolju zdravstvenu zaštitu kao u najboljim svjetskim centrima.

„To smo dokazali brojnim dosadašnjim uvođenjem novih dijagnostičkih terapijskih metoda. Plan je da tako i nastavimo i ovo je jedan od dokaza da idemo u dobrom pravcu“, istakao je Đajić.

Interventni neuroradiolog iz Univerzitetskog kliničkog centra LJubljana Zoran Milošević rekao je novinarima da je riječ o revolucionarnoj terapiji liječenja moždanog udara.

„Kod uvođenja novih metoda liječenja akutnog moždanog udara neće biti problema, kao ni sa stručnim radom i organizacijom“, istakao je Milošević.

On je rekao da je aparatura u UKC-u Republike Srpske na kojima se rade zahvati nakon moždanog udara mnogo bolja nego u drugim evropskim centrima.

Milošević je izrazio zadovoljstvo da može stručno pomoći da se ljekari iz UKC-a Republike Srpske usavršavaju u Ljubljani.

Načelnik Klinike za neurologiju Siniša Miljković pojasnio je da pacijent nakon šest časova od moždanog udara, ukoliko se ne spasi sa intravenskom trombolizom, ulazi u salu gdje interventni neuroradilog pomoću katetera dolazi do tromba koji se nalazi u arteriji mozga i odstranjuje ga.

On je naveo da je pacijent nakon toga sposoban za dalji život bez ikakvog invaliditeta.

„Ovo će biti ogroman dobitak ne samo za Banjaluku, već i Republiku Srpsku. Nadamo se ako ovo zaživi u Banjaluci do kraja godine da ćemo uz pomoć Helikopterskog servisa Republike Srpske biti u mogućnosti da pacijente iz čitave Republike Srpske dovedemo u UKC i pružimo adekvatnu pomoć na ovaj način“, istakao je Miljković.

On je rekao da godišnje u Republici Srpskoj bude registrovano oko 4.500 moždanih udara.

„Srna“, „Nezavisne novine“

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/UKC-RS-Predstavljena-organizacija-rada-najsavremenije-angio-sale/680577

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=445182

https://banjaluka.net/ukc-rs-predstavljena-organizacija-rada-najsavremenije-angio-sale/

Video prilozi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.