Saopštenja

Saopštenje za medije povodom napada na dr Brankicu Galić

Ovim putem oštro osuđujemo napad na dr Brankicu Galić iz Banja Luke, člana Društva doktora medicine RS, koja je zadobila teške tjelesne povrede zbog kojih je zbrinuta u JZU Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru, vršeći časno svoju profesionalnu dužnost u ambulanti Kozarac, a koji se desio juče 05.04.2017. godine.

Tražimo od Ministarstva zdravlja hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, da se pooštre sankcije i da se napad na doktora tretira kao napad na službenu osobu. Naglašavamo kako nije riječ o izdvojenim slučajevima, već o usvojenim obrascima ponašanja koji zdravstvene radnike dovodi u nezavidan položaj.

Želimo izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, da se naglasi zaštita prava zdravstvenih radnika koji su sve češće izvrgnuti neugodnostima od strane pacijenata, kako verbalnim oblikom koji je postao svakodnevnica i toliko raširen da ga više niko i ne primjećuje, tako nažalost i fizičkim napadima.

Ovakvim i sličnim slučajevima nije samo ugrožena žrtva, u ovom slučaju doktor, već se takvim činom ozbiljno narušava i sam zdravstveni sistem, zdravstvena zaštita u cijelini, pri čemu se u konačnici ugrožava i život i zdravlje pacijenata.

Predsjednik Društva doktora medicine Republike Srpske
Prof. dr Siniša Miljković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.